Osnovna navodila

Splošna navodila za akcije prenašanja dvoživk - OBVEZNO PREBERITE!

Društvo Žverca je organizator izključno akcije v Hrašah pri Smledniku. Vse ostale akcije po Sloveniji organizirajo druga društva oz. jih koordinirajo lokalni prostovoljci. V našem društvu nikoli nismo in tudi NE MOREMO organizirati vseh akcij po Sloveniji, smo se pa potrudili in na tej spletni strani naredili zemljevid žabjih akcij in zbrali osnovna navodila za udeležbo na njih. Z vprašanji o posameznih akcijah se torej obračajte na lokalne organizatorje (navedeni so na zemljevidu), vsa nadaljnja navodila boste dobili njih. V osnovi pa povsod velja naslednje:

1. UDELEŽBA JE NA LASTNO ODGOVORNOST! Akcij se udeležujete na lastno odgovornost. Aktivnosti potekajo v večernem času ob prometnih cestah, zato poskrbite za obvezno opremo in bodite pri prečkanju cest previdni. Otroci naj bodo obvezno v spremstvu staršev!

2. DATUM ZAČETKA AKCIJE! Vse akcije prenašanja dvoživk se začnejo spomladi, ko je temperatura zraka nekaj dni nad 4C in je v zraku dovolj vlage. Vnaprej vam podatka o začetku selitve dvoživk ne moremo podati, bo pa selitev dvoživk sigurno objavljena v vseh medijih, tudi na tej spletni stani, na Facebooku, na spletni strani društev za pomoč živalim, itd. Ponavadi se selitev začne nekje v začetku meseca marca, v višje ležečih predelih pa sledi malo kasneje. Lahko se nam oglasite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in vas bomo o začetku selitve obvestili po mejlu. 

3. TOČNO KATERE DNEVE POTEKAJO AKCIJE? Ko se spomladanska selitev dvoživk začne, traja ponavadi od 14 dni pa tudi do enega meseca, odvisno od vremena med selitvijo. Ohladitve in vetrovno vreme selitev tudi za kak dan zaustavita, dež in vlaga v zraku jo pospešita. V Hrašah vsako leto dobimo goro vprašanj v zvezi s tem katere prihodnje dneve bo potekala akcija - prostovoljci vam žal tega ne moremo povedati vnaprej. Opraviti imamo z naravo, ki je nepredvidljiva. Načeloma se dvoživke prenaša vsak dan do preklica, če pa je med akcijo napovedana ohladitev, sneg, močan veter, itd... dvoživk ne bo oz. jih bo zelo malo. Če je toplo, vlažno, je napovedan dež, bo pomoč še posebej potrebna, ker bo dvoživk veliko.

4. OB KATERI URI ZAČNEMO? Dvoživke se (zaradi varnosti pred plenilci in zaradi dovolj visokih temperatur) proti mrestiščem najbolj množično selijo v večernem času. Iz zemlje prilezejo točno takrat, ko se zvečeri in najbolj množično skakljajo čez cesto kaki dve uri, potem se selitev umiri. V Hrašah pri Smledniku smo ponavadi pobirali dvoživke 2 do 3 ure. Po tem se ozračje spet ohladi in število dvoživk se zmanjša, prav tako pa ni več prometa na cesti, zato ob cesti nima smisla vztrajati predolgo.

5. OBVEZNA OPREMA! za obvezno opremo poskrbi vsak sam in vsebuje: odsevni jopič, dobro svetilko (čelne svetike so premalo) in dovolj globoko vedro (vsaj 30cm). Če bo deževalo, vam svetujemo, da si obujete škornje in oblečete dežni plašč. Brez ustrezne opreme se ne udeležujte akcij, ker ne boste v pomoč (brez vedra, svetike), sebe pa na tak način spravljate v nevarnost (brez odsevnega jopiča). Če vam na akciji posodijo kak kos opreme, ga po uporabi prosim vrnite.

 

6. V KATEREM KRAJU SE LAHKO UDELEŽIM TAKE AKCIJE? Če sami veste za lokacijo v domačem kraju, kjer dvoživke prečkajo cesto, je najbolje pomagati kar tam. Kraj, kjer boste prenašali dvoživke, ustrezno označite s trikotniki, da opozorite voznike. O akciji obvestite lokalno policijsko postajo. Nikoli ne prenašajte dvoživk na odsekih cest, ki so nepregledni in nevarni za ljudi! Nekaj lokacij, kjer se pomaga dvoživkam, smo v društvu Žverca zbrali na tem zemljevidu. Organizirane akcije s strani lokalnih prostovoljcev in društev so označene z ikono žabice, ikone s klicajem pa označujejo lokacije, ker dvoživke prečkajo cesto, vendar tam še ni organizirane akcije. Preden se odpravite, si na zemljevidu poglejte točna navodila kje se določena akcija odvija. To storite tako, da kliknete na oblaček in se vam odpre okence z dodatnimi navodili in kontaktom organizatorja ali koordinatorja.

7. KJE / KAKO POBEREM DVOŽIVKE, KJE / KAKO JIH IZPUSTIM? Povsod dvoživke pobirate nekaj metrov pred cesto, jih nežno položite v vedno in jih nesete čez cesto. Na vsaki posamezni lokaciji boste brez težav videli v katero smer potujejo dvoživke. Vedno pa lahko za več informacij vprašate prostovoljce, ki so že tam. Če želite, lahko uporabite lateks rokavice (brez smukca!), vendar to nikakor ni potrebno. Za same dvoživke je (po zadnjih podatkih) bolje, če jih pobiramo z golimi rokami.

Ko se dvoživke začnejo vračati iz mlake nazaj v gozd (to boste opazili že proti koncu spomladanske akcije), jih pustite, da cesto prečkajo samo oz. jih ne nosite nazaj proti mlaki. Krastače in sekulje se po naših izkušnjah že vračajo v gozd, medtem ko zelene žabe in rege šele začenjajo selitev proti mlaki.

Ko dvoživke odložijo zarod, se nazaj proti gozdu ne selijo tako množično, saj selitev nazaj v gozd poteka čez celo poletje do pozne jeseni, odvisno od vrste. Dvoživke takrat ne potujejo več v parih in so hitrejše, ker tudi ne nosijo mresta, zato jim pri selitvi nazaj ni treba pomagati. Nikakor pa živali, ki gredo nazaj proti gozdu, ne nosite spet proti mlaki. 

Na akcijah, ki jih že več let zapored organizirajo društva za pomoč živalim, so ponavadi postavljene zaščitne ograje (Večna pot, Radensko polje, Hraše pri Smledniku, Boreci...). Ograje so najbolj nujne tam, kjer je selitev res množična, saj lahko le tako rešimo večino dvoživk. Na takih mestih dvoživke pobirate ob ograjah in jih prav tako prenesete čez cesto. Iz vedra jih nežno stresite tam, kjer so travniki (ne tam, kjer so pred njimi hiše oz. druge prepreke). Nesite jih vsaj nekaj 10m stan od ceste na travnik, v gozd in jih nežno stresite iz vedra. Pot bodo nadaljevale same. Na večini lokacij, kjer dvoživke prečkajo cesto, selitev ni tako zelo množična in tam se večino dvoživk lahko reši brez postavitve zaščitnih ograj.


8. V MOJEM KRAJU DVOŽIVKE PREČKAJO CESTO, VENDAR JIM NIHČE NE POMAGA. KAJ LAHKO STORIM? Točno lokacijo nam sporočite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in jo bomo vnesli v zemljevid lokacij (oznaka take točke bo ikona s klicajem). Če je možno, nam pošljite tudi nekaj fotografij kraja. Samo informacija o kraju prečkanja dvoživk v vašem kraju pa žal ni rešitev, potrebni so tudi prostovoljci, ki bodo tam pomagali. Najlažje pomagajo prav domačini, zato po možnosti začnite dvoživke prenašati sami s prijatelji, angažirajte bližnji klub študentov, tabornike, skavte, itd... zagotavljamo vam, da boste ob izredno prijetni spomladanski rekreaciji vsi navdušeni nad tem, kako malo je v resnici potrebno da naredite res dobro delo. Ko bo enkrat na lokaciji organizirana akcija, jo bomo označili z ikono žabice in s klikom nanjo boste tudi dobili kontakt organizatorjev in ostale informacije o poteku akcije. 

9. KAKO POSTANEM KOORDINATOR LOKACIJE? Žal je tako, da ljudje radi vidijo, da na mestu akcije dobijo točna navodila in imajo na voljo osebo, ki akcijo vodi. Če take osebe ni, se velikokrat ravno zaradi tega ne upajo udeležiti akcije na kraju, kjer je dvoživk veliko, ker akcija ni "organizirana". Če pomagate dvoživkam v domačem kraju in bi bili pripravljeni informirati zainteresirane prostovoljce o tej lokaciji, nam to prosim sporočite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Če je v vašem kraju selitev množična, si lahko pomagate s postavitvijo zasilnih zaščitnih ograj, ki se odlično obnesejo. Uporabite lahko kakršnokoli folijo ali fasadno mrežico, ki jo pritrdite na pokončne nosilce. Seveda pred postavitvijo take mreže ne pozabite vprašati lastnika zemljišča, če postavitev dovoli. Po naših izkušnjah se najbolje obnese zaščitna PVC mreža Quadra, ki jo dobite v Merkurju, kmetijskih zadrugah in podobnih trgovinah. Cena za 50 m take mreže znaša cca 100€, kolut širine 1m prerežete po dolžini in dobite 100m zaščitne mreže z višino 0,5 m. Mreža je ravno dovolj trda, da stoji skoraj sama od sebe, zato potrebujete tudi manj nosilcev za mrežo. Le-to na nosilce preprosto pritrdite z vezicami. 

10. BELEŽENJE ŠTEVILA PRENESENIH DVOŽIVK: Na večini akcij se število prenesenih dvoživk beleži. To pomeni, da štejete dvoživke, ki ste jih nesli čez cesto in številko sporočite organizatorjem - na mestu akcije ali na njihov elektronski naslov. Za akcijo v Hrašah pri Smledniku številke sporočite na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Točna navodila za posamezne lokacije boste dobili na samem kraju. Številke so pomembne zato, da se oceni kako zelo kritično je neko mesto prečkanja dvoživk, za morebiten nakup zaščitnih mrež, morda celo za postavitev podhodov za dvoživke v prihodnosti.

11. SPOŠTUJTE DELO PROSTOVOLJCEV, KI ORGANIZIRAJO AKCIJE! Kontaktne številke za posamezne lokacije niso namenjene za vprašanja o navigaciji do kraja ter za osnovna vprašanja o poteku akcij. Kot že omenjeno vam poteka akcij vnaprej ne moremo napovedati, zato prosimo, da se na organizatorje in koordinatorje ne obračate z vprašanji o prenašanju dvoživk v prihodnjih dneh. Obvestila o sprotnem dogajanju na mestih akcij bodo objavljena na tej spletni strani za vsak tekoči dan.

Vsem prostovoljcem že v naprej najlepša hvala za pomoč! Društvo Žverca