Akcije prenašanja dvoživk v Sloveniji

Ljudje se v zadnjem času vedno bolj zavedajo ogroženosti dvoživk in posledično so tudi vedno bolj pripravljeni pomagati pri reševanju teh živalic, še posebej takrat, ko so najbolj ranljive. To je prav v spomladanskem času, ko se selijo iz prezimovališč (gozdovi) v mrestišča (mlake), saj je večina dvoživk v času razmnoževanja vezana na vodo. V tem času se dvoživke premikajo počasni, saj nosijo zarod, poleg tega pa samice na hrbtu že prenašajo samce. V krajih, kjer njihovo selitveno pot prečka prometna cesta, večina populacije konča pod kolesi avtomobilov.

 

Avtor fotografije: Matej Vranič, Vir: National Geographic Slovenija

 

Veliko ljudi pogled na tisoče trupelc na cesti zelo prizadene in želijo dvoživkam pomagati, vendar velikokrat ne vedo kako pomagati in ali je pomoč sploh smiselna. Ja, pomoč je več kot smiselna, saj lahko že nekaj prostovoljcev na točki, kjer dvoživke prečkajo cesto, reši tudi več sto ali več 1000 živali v le nekaj dneh. Da sploh ne omenjamo, da je spomladansko večerno sprehajanje, ki ga družimo s pobiranjem žabic, izjemno prijetna rekreacija! Marsikateri ljubitelj živali bi dvoživkam rad pomagal, pa ne ve kje bi se akciji lahko pridružil.

V društvu Žverca smo se odločili, da na tej strani zberemo osnovne informacije o pomoči dvoživkam. Radi bi vzpodbudili čim več ljubiteljev živali, da bi se lotili pomagati dvoživkam, tako kot smo se v Žverci tega pred leti samoiniciativno lotili v Hrašah pri Smledniku. Začeli smo z malo prostovoljci in malo znanja, vsako leto smo bolj uspešni, veliko smo se naučili, prav vsako leto pa smo neskončno uživali. Izkazalo se je, da so tudi prostovoljci nad dvoživkami navdušeni, večina so že redni udeleženci, ki na akcijo komaj čakajo. Veseli nas tudi to, da se akcije v Hrašah vsako leto udeleži več ljudi. 

Ker bi si želeli, da se našega navdušenja nalezejo tudi v drugih krajih, kjer je potrebna pomoč dvoživkam, smo izdelali zemljevid z zbranimi lokacijami, kjer prihaja do pomorov dvoživk. Vnesli smo organizirane akcije (na zemljevidu je za vsako akcijo posebej naveden organizator) in tudi kraje, kjer so na cesti opazili dvoživke, vendar jim tam še nihče ne pomaga. Samo sporočena informacija o kraju prečkanja dvoživk žal ni rešitev, saj naše Društvo ne more pomagati v več krajih naenkrat. Pomagamo na nam najbližji in najhujši črni točni, to je v Hrašah pri Smledniku. 

Poudarjamo, Društvo Žverca je organizator izključno akcije v Hrašah pri Smledniku. Vse ostale akcije po Sloveniji organizirajo druga društva oz. jih koordinirajo lokalni prostovoljci. V našem društvu nikoli nismo in tudi NE MOREMO organizirati vseh akcij po Sloveniji, smo se pa potrudili in na tej spletni strani naredili zemljevid žabjih akcij in zbrali okvirna osnovna navodila za udeležbo na njih. Z vprašanji o posameznih akcijah se torej obračajte na lokalne organizatorje (navedeni so na zemljevidu), vsa nadaljnja navodila boste dobili njih. 

Na neki lokaciji pomorov dvoživk torej najlažje pomagajo prav domačini, lokalno društvo za pomoč živalim, lahko začnete tudi sami ali s prijatelji, angažirajte bližnji klub študentov, tabornike, skavte, itd... Vse skupaj je neskončno preprosto (navodila so zbrana tule: KLIK) in zagotavljamo vam, da boste ob izredno prijetni spomladanski rekreaciji vsi navdušeni nad tem, kako malo je v resnici potrebno da naredite res dobro delo. Konec koncev je treba žabo le pobrati pred cesto in jo nesti na drugo stran, da ne konča pod kolesi. 

Upamo, da se letos zberemo na čim več krajih in v čim večjem številu! Hvala! društvo Žverca.